joi, 21 august 2008

Alte cheltuieli in cadrul unei vizite de Mystery Shopping

Ocazional o vizita de Mystery Shopping implica o tranzactie efectiva. In cadrul anumitor domenii, acest lucru este evident: nu se pot evalua serviciile din cadrul unui restaurant decat prin efectuarea unei comenzi efective. Insa, in cazul anumitor magazine tranzactia nu este absolut necesara pentru evaluarea factorilor indicati de client. Totusi, in majoritatea cazurilor, clientul opteaza pentru efectuarea unei tranzactii, in principal deoarece bonul obtinut in urma acestei tranzactii este cea mai buna dovada ca operatorul nu numai ca a fost in unitatea vizata, dar a fost in ziua si la ora solicitata de catre client.

In majoritatea cazurilor, tranzactia trebuie sa se incadreze intr-o limita. Aceasta limita este calculata sa fie credibila (de exemplu, operatorul sa poata comanda mai mult de un suc la un restaurant) dar totusi rezonabila. Mai ales in primele noastre studii, operatorii se intorceau cu un bon de o valoare mult mai mare spunand 'sa decontam doar cat avem de decontat'. Din pacate aceasta situatie este imposibila. Conform legilor in vigoare in Romania, un bon fiscal nu poate fi decontat doar partial. Motiv pentru care bonurile de acest fel sunt nevalabile si se poate ajunge pana la anularea intregii vizite.

In cazul unei tranzactii bancare, lucrurile devin un pic mai complicate. Daca operatorul introduce banii in propriul cont, evident acestia nu vor fi decontati. O situatie similara apare in momentul in care operatorul isi plateste propria factura. Tranzactiile bancare se deconteaza in urmatoarele cazuri: operatorul cumpara valuta si o ofera companiei organizatoare primind in schimb contravaloarea acesteia; operatorul face tranzactii succesive de schimb valutar (cumpara 5 Euro pe care ii vinde apoi la alta unitate bancara vizitata), caz in care compania deconteaza diferenta de curs; operatorul depune bani intr-un cont al companiei (situatie mai rar intalnita, de obicei sugerata doar de operatori care au lucrat cu noi o perioada mai lunga de timp), compania urmand sa deconteze exact suma depusa.

Pe langa tranzactiile de efectuat in cadrul vizitei, in cazul anumitor operatori, compania poate deconta transportul - in urma prezentarii de catre operator a unor bonuri/bilete justificative. Din pacate si in acest caz am avut operatori care au prezentat bonuri de o valoare exagerata, caz in care am fost nevoiti sa refuzam cererea acestora. In cazul in care operatorul doreste sa deconteze bonuri de benzina, ar trebui sa achizitioneze exact atata combustibil cat sa ajunga la locatia vizitei - pentru ca acesta sa poata fi decontat. Asa cum am mentionat mai sus, bonurile fiscale nu pot fi decontate partial.

In general, oricand vizita implica orice fel de cheltuieli, este bine sa prezentati moderatie. Din pacate, multi operatori abuzeaza de acest drept si ajung sa primeasca o apreciere slaba din partea celor care evalueaza vizita (indiferent de calitatea chestionarului si a vizitei in sine).

Niciun comentariu: